Ultimele stiri
Te afli aici Prima Pagina Magazin Caleidoscop Albert Einstein, prezentat în ipostaze diferite într-o expoziţie online. Cui îi trimitea savantul scrisori de dragoste


Albert Einstein, prezentat în ipostaze diferite într-o expoziţie online. Cui îi trimitea savantul scrisori de dragoste


Data: JOI 22.03.2012 - 07:29 | (R 2491)
Albert Einstein, prezentat în ipostaze diferite într-o expoziţie online. Cui îi trimitea savantul scrisori de dragoste
Documente private, gânduri intime, celebra ecuaţie ""E=mc2" scrisă de mână şi scrisori secrete către o amantă se numără printre numeroasele obiecte care au aparţinut savantului Albert Einstein (1879-1955) ce vor fi prezentate într-o expoziţie online.

La 57 de ani de la moartea celebrului fizician recompensat cu premiul Nobel, Universitatea ebraică din Ierusalim a lansat, luni, o versiune îmbunătăţită a site-ului ei (alberteinstein.info) consacrat arhivelor lui Albert Einstein, care va permite publicului să consulte peste 80.000 de documente.
Albert Einstein, care a fost unul dintre fondatorii prestigioasei universităţi israeliene, şi-a lăsat prin testament toate documentele acestei instituţii.
Printre obiectele care vor atrage cu siguranţă atenţia publicului se află un foarte rar manuscris care conţine formula propusă de autorul teoriei relativităţii în anul 1905, E=mc2, în care energia (E) este obţinută prin înmulţirea masei (m) cu pătratul vitezei luminii în vid (c).
După ce vor fi publicate, aproximativ 24 de scrisori de dragoste trimise de savant femeii care urma să îi devină cea de-a doua soţie - ce au fost însă scrise în timp ce acesta era căsătorit cu prima soţie - ar putea să atragă interesul curioşilor. Einstein a avut mulţi ani o aventură cu verişoara lui, Elsa Einstein, înainte de a divorţa de prima lui soţie, Mileva Maric, şi de a se recăsători, în 1919.
La fel de interesantă pentru public poate fi o propunere idealistă făcută de Einstein în 1930, prin care acesta cerea organizarea unui "consiliu secret" între evrei şi arabi, care să aducă pacea în Orientul Mijlociu. Einstein a trimis această scrisoare în limba germană ziarului de limbă arabă Falastin, propunând înfiinţarea unui consiliu cu opt membri - un medic, un jurist, un sindicalist şi un cleric pentru fiecare parte -, care să se întâlnească săptămânal, cu scopul de a pune capăt conflictului dintre evrei şi arabi în Palestina, controlată pe atunci de imperiul britanic.
"Deşi acest consiliu secret nu va avea o autoritate fixată, el va conduce totuşi, în final, la un stat în care diferenţele vor fi eliminate gradual. Acest consiliu se va ridica deasupra politicii cotidiene", scria Einstein în acea scrisoare.
În prezent, doar o mică parte din documentele datând dinainte de 1923, când Einstein avea 44 de ani, sunt disponibile. Pe măsură ce documentele vor fi scanate, cele mai multe fiind scrise în germană, limba maternă a savantului, universitatea israeliană va publica traducerile acestora în limba engleză.
Celebrul om de ştiinţă, care a părăsit Germania nazistă pentru a se muta în Statele Unite, a fost un susţinător fervent al comunităţii evreieşti din Palestina. El a avut însă păreri împărţite în legătură cu noul stat Israel, înfiinţat după războiul din 1948 din acea regiune. În 1952, el a refuzat o ofertă prin care i s-a propus să devină preşedinte al Israelului.
Albert Einstein a publicat, în 1905, teoria relativităţii restrânse, completată în 1915 cu teoria relativităţii generalizate, în care a afirmat că timpul accelerează sau încetineşte în funcţie de viteza de deplasare a unui obiect în spaţiu, relativ la poziţia unui alt obiect. Teoria relativităţii a lui Einstein se află la originea a numeroase romane science-fiction, care pun accentul pe distorsiunea timpului şi a spaţiului.
Albert Einstein a fost recompensat în 1921 cu premiul Nobel pentru fizică.


Sursa: MediafaxAlbert Einstein a fost un elev foarte bun, conform arhivelor publicateArhivele Albert Einstein publicate de Universitatea Ebraică din Ierusalim oferă celor interesaţi de viaţa marelui fizician posibilitatea de a urmări activitatea sa şcolară, din perioada adolescenţei.


Conform acestora, Einstein a fost un elev foarte bun şi nu unul leneş, aşa cum se spunea despre el. Problemele din liceu ale viitorului fizician nu erau legate de materiile de studiu ci de disciplina strictă şi de respectarea autorităţii profesorilor care erau evident mai puţin înzestraţi intelectual decât era el, conform site-ului LiveScience.com.

Din aceste arhive face parte şi o fotocopie a unuia dintre singurele trei manuscrise ce conţin faimoasa ecuaţie E=mc^2 scrisă chiar de mâna lui Einstein. Ecuaţia ce descrie relaţia dintre energie, masă şi viteza luminii derivă din celebra sa Teorie a Relativităţii Restrânse.

Printre documentele ce pot fi consultate se numără şi o scrisoare despre conflictul israeliano-arab, pe care Einstein a trimis-o în anii '30 directorului ziarului Falastin, o carte poştală adresată mamei sale bolnave sau o scrisoare a tinerei sale amante

Universitatea Ebraică din Ierusalim a lansat luni o versiune îmbunătăţită a website-ului său dedicat arhivelor lui Albert Einstein, 80.000 de documente urmând să fie disponibile pentru public.

Einstein, care a fost unul dintre fondatorii prestigioasei Universităţi Ebraice din Ierusalim, a lăsat moştenire acesteia toate înscrisurile sale. Dintre cele 80.000 de documente, 40.000 sunt însemnări de natură personală, iar alte peste 30.000 fac referire la Teoria Relativităţii, postulată de renumitul fizician – informeaza AGERPRES.
 

Noteaza articolul:

Albert Einstein, prezentat în ipostaze diferite într-o expoziţie online. Cui îi trimitea savantul scrisori de dragoste

Rating: 3.8/5 (6 voturi)


OlteniaBIZ-magazin nu este responsabila juridic pentru continutul comentariilor.
OlteniaBIZ-magazin isi rezerva dreptul de a publica in site comentariile in urma validarii de catre administrator.

ADAUGA COMENTARIU

 * Nume:

 * Email (Nu va fi afisat pe site):

 * Mesaj:

caractere ramase
Introduceti acest cod! Introduceti codul din imagine
Câmpurile notate cu * sunt obligatorii.
Oltenia Biz Magazin pe FACEBOOK
EconomieFinanciarPoliticaInternationalEducatieCulturaTurismSportFlagrantJustitieStiinta & TehnologieAutoLife StyleMondenShowBizMagazinPagina gospodinei
Anunturi Oltenia Biz Magazin
Extragere Loto 6/49
Numerele castigatoare din
data de 22.11.2015
14 43 23 21 33 16
oferit de www.loto6-49.ro
ARHIVA
 Click in casetuta pentru a alege data.
  Apoi click pe Cauta